Psychologische veiligheid in teams
Wanneer ik open & eerlijk ben over mijn presteren en mijn ontwikkeling, dan nodig ik anderen daartoe ook uit. Hoe ik presteer wordt – zeker bij teamprestaties – voor een groot deel bepaald door de mate waarin ik mijn kernkwaliteiten (mijn kracht) kan inzetten en de mate waarin ik uit mijn valkuilen blijf waardoor ik minder presteer in samenwerking. Als iedereen in het team uitgenodigd wordt om radicaal openhartig te zijn over zijn/haar kracht (talenten en waarden) én zijn/haar valkuilen neemt de psychologische veiligheid toe.
Psychologische veiligheid is in de hedendaagse en veelgeciteerde onderzoeken naar effectief teampresteren (o.a. Edmonson c.s., Lencioni) dé meest bepalende basisvoorwaarde en hefboom in de teamcultuur voor teamperformance en teamontwikkeling.
Vertrouwen: hierbij zijn er 3 elementen:
1. kennen wij onszelf en anderen
Investeren in onderling vertrouwen op bovenstaande wijze betekent een voelbare én meetbare verbetering van de kwaliteit van relaties.
Vrijmoedigheid: ook hierbij zijn er 3 elementen:
1. voelen wij de ruimte om authentiek te zijn (‘whole person’)
Investeren in vrijmoedigheid betekent dat wij zelf groeien en dat wij elkaar helpen groeien
Verschil maken: hierbij zijn er 2 elementen:
1. durven wij te experimenteren en dus fouten te maken en deze open te bespreken
2. zetten wij ons samen in voor een gemeenschappelijke purpose en doelen die groter zijn dan wijzelf
Een cultuur waarin iedereen inzicht heeft en geeft in gedrag (wat deed je & waarom), gevoelens (wat voelde je) en gedachten (wat dacht je).
Een cultuur waarin we samen progressie beleven en vieren.